ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Γράφτηκε από mil1.

...

musa01.jpg   

Η τέχνη είναι μια έννοια που συμπεριλαμβάνει την έκφραση μέσα από εικόνα, ήχο, κίνηση, τη σύνθεση όλων αυτών. Προσπαθεί να μας πει πράγματα, να μας ταξιδέψει, να περιγράψει. Φτιαγμένη από ανθρώπους για ανθρώπους.

Μπορούμε να ανοίξουμε μεγάλη κουβέντα για την τέχνη. Για οποιαδήποτε τέχνη μπορούμε να συζητάμε με όρεξη, για την μουσική,το θέατρο,τον κινηματογράφο, τις εικαστικές τέχνες, υπάρχουν πολλά τρέλα και περίεργα τα οποία μπορούν να μας τραβήξουν το ενδιαφέρον.

playing01.jpg

marinela-boicu-3-great-mother-and-odalisque.jpg

Τέχνη συναντάμε κάθε μέρα και παντού. Έχουμε μεγαλώσει με αυτήν. Την χρησιμοποιούμε για μάθηση, για να εκφράσουμε αυτά που λέγονται και αυτά που δεν λέγονται, ομορφαίνει την ζωή μας.Στην ανθρώπινη ιστορία ήταν όπλο, ήταν καταγραφή, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για καλούς και κακούς σκοπούς, από διαφήμιση οδοντόπαστας ως πολιτικά ζητήματα, την φοράμε, την τρώμε, την ανακυκλώνουμε. Οι μορφές της τέχνης είναι πλέον αμέτρητες. Ο ανθρώπινος νους εξελίσσεται και αυτή αλλάζει, προσαρμόζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Στην μικρή μας ζωή στη γη, είμαστε τυχεροί που βλέπουμε την εξέλιξη της.

Terraced_Rice_Field_China.jpg

Ορυζώνες στην Κίνα. Φύση και άνθρωπος δημιουργούν τέχνη.

Κάποτε οι βασικές τέχνες ήταν η ζωγραφική, η γλυπτική, η μουσική, το θέατρο, η ποίηση και η αρχιτεκτονική.
Πριν απο μερικές δεκαετίες εμφανίστηκε ο κινηματογράφος σαν κάτι μοδάτο και πήρε τη θέση του σαν έβδομη τέχνη. Σήμερα πια είναι από τις πιο δημοφιλείς τέχνες.Η ανάγκη για έκφραση και η ανησυχία του ανθρώπου γεννούν καινούργιες τέχνες.

jazz_dance.jpg

Τζάζ χορός

Η έκφραση γίνεται όλο και πιο ελεύθερη. Δεν μπορούμε να κρίνουμε άν ειναι καλή ή κακή η τόση ελευθερία,αλλά έτσι η τέχνη γίνεται όλο και πιο τολμηρή και καταφέρνει να μας προκαλεί.

momogeri01.jpg

Υπάρχουν στιγμές που δεν την παρατηρούμε, ενώ άλλες φορές κολλάει στο μυαλό μας. Όπως ένα περίεργο τραγούδι μας κολλάει για μέρες και μας βάζει να αναρωτιόμαστε "Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το κομμάτι?".'Ετσι ακριβώς μπορούμε να κολλήσουμε με έναν πίνακα, ένα γλυπτό, ένα βιβλίο, μία ταινία. Είναι περίπλοκες οι ανησυχίες που μας δημιουργεί η τέχνη σε όλες τις μορφές της,που τις συζητάμε ή τις αφήνουμε για τον εαυτό μας: "Τι είναι το διαφορετικό που ακούω ή βλέπω?", "Το βλέπω μόνο εγώ η υπάρχουν και άλλοι που το είδαν έτσι?", "Όλους μας επηρρεάζει το ίδιο, μας βγάζει τα ίδια αισθήματα?", "Κατάλαβα την έμπνευση του καλλιτέχνη?"

Σού άρεσε το κείμενο? Έχεις κάτι να συμπληρώσεις, μήπως διαφωνείς σε κάτι? Γράψε ένα σχόλιο!
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια