ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΕΚΡΟΣ?

Γράφτηκε από edy.

...

black sabbath-god is deadΕάν για σένα η αλήθεια είναι μαύρα γράμματα πάνω σε λευκό χαρτί, εάν για σένα ορθώνονται συμπαγή τείχη μεταξύ πίστης και νόησης, εάν τρέμεις την τιμωρία της βλασφήμιας, τότε άστο καλύτερα, διότι δεν σκοπεύω να σε ενοχλήσω.

Το κέιμενο γράφτηκε με αφορμή το κομμάτι "God Is Dead?" από το τελευταίο άλμπουμ των Black Sabbath "13" του 2013, μετά από σχεδόν 18 χρόνια απουσίας τους από τη δισκογραφία. Δέν περιμέναμε βέβαια και κάτι διαφορετικό από ένα συγκρότημα που όσο λίγα αγαπάει να φλερτάρει με θεούς και δαίμονες στα όρια της τρέλλας. Όμως αυτό δεν είναι ένα ακόμα αφιέρωμα στους Black Sabbath, ούτε μια προσπάθεια προβολής μέσω της πρόκλησης. Δες και άκου το κομμάτι:

 

Οι στίχοι στα αγγλικά και μεταφρασμένοι (λίγο πρόχειρα είναι η αλήθεια) στα ελληνικά: Black Sabbath: God Is Dead?

 Ο τίτλος παραπέμπει στην ρήση του γερμανού φιλόσοφου και λογοτέχνη Νίτσε (Friedrich Nietzsche, 1844-1900):

"Ο Θεός είναι νεκρός. Ο Θεός παραμένει νεκρός. Και τον έχουμε σκότωσει εμείς. Πώς θα παρηγορηθούμε, οι δολοφόνοι όλων των δολοφόνων; Το πιο ιερό και πιο μεγάλο απ 'όλα αυτά που ο κόσμος κατείχε, έχει αιμορραγήσει μέχρι θανάτου κάτω από τα μαχαίρια μας: ποιος θα σκουπίσει αυτό το αίμα από εμάς; Τι νερό υπάρχει για να μας καθαρίσει; Τι εκδηλώσεις εξιλέωσης, τι ιερά παιχνίδια πρέπει να εφεύρουμε; Μήπως είναι πάρα πολύ για εμάς το μεγαλείο της πράξης αυτής; Μήπως πρέπει εμείς οι ίδιοι να γίνουμε θεοί, απλώς για να φανούμε αντάξιοι της;"
Νίτσε, "Η χαρούμενη επιστήμη"

Nietzsche.jpg

Η παραπάνω διατύπωση δεν είναι βέβαια με κανέναν τρόπο κυριολεκτική, μιάς και για να πεθάνει ο Θεός πρέπει τουλάχιστον να έχει υπάρξει, πράγμα αμφίβολο για το Νίτσε. Αυτός αντιμετώπιζε τις θρησκείες των ανθρώπων περισσότερο από φιλοσοφική και ιστορική σκοπιά, θεωρώντας πως μάλλον δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες.

Οι στίχοι του κομματιού των Black Sabbath από την άλλη, μοιάζουν περισσότερο με δραματοποιημένη καταγγελία για τον ξεπεσμό της ανθρώπινης ηθικής. Οι Black Sabbath, πιστοί στην ρόκ ιδεολογία τους, ασχολούνται στην πλειοψηφία των κομματιών με κοινωνικά θέματα. Σαφώς δεν καταφέρνονται εναντίων του ίδιου του θεού, όμως  προβάλλουν το δίλλημα που μοιραία γεννιέται στο μυαλό πολλών από εμάς όταν παρακολουθούμε τις κοινωνίες των ανθρώπων να ξεπέφτουν όλο και περισσότερο, όντας έρμαια των λίγων και ανήθικων για τους οποίους ο θεός είναι νεκρός από καιρό.

Κατά τη συνήθεια των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, τα ανθρώπινα θέματα αντιστοιχίζονται με τις έξω από τον άνθρωπο δυνάμεις του καλού και του κακού, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν σ'εμάς σαν μιά παράξενη αντανάκλαση της πραγματικότητας. Όπως κάνουμε ούτως ή άλλως εμείς οι άνθρωποι. Στην αιώνια εξερεύνηση αυτού που ονομάζουμε ψυχή και στην προσπάθεια να εξηγήσουμε τα δυσεξήγητα, να τους δώσουμε μορφή και διήγηση, δημιουργούμε φιλοσοφίες και επιστήμες. πολλές φορές με θολά μεταξύ των όρια.

Κάπου εδώ θα αναρωτηθώ κι εγώ, όχι τόσο για την ύπαρξη του θεού αλλά για την αναγκαιότητά του:

Χρειάζεται ο θεός για να υπάρξει ηθική?
Χρειάζεται η επιβράβευση, η υπόσχεση του παράδεισου, για να είμαστε καλοί?
Χρειάζεται η κόλαση για να φυλακίζονται οι κακοί?

Όλα με ανταλλάγματα και κυρώσεις γίνονται και σε αυτό τό θείο επίπεδο? Ακριβώς όπως συμβαίνει στις ανθρώπινες κοινωνίες, με τις κυβερνήσεις, τους στρατούς, τις αστυνομίες και τις φυλακές?

Στην προσπάθειά μας να εξυψωθούμε, να πλησιάσουμε το ιδεατό θείο, θα τα πάρουμε όλα αυτά μαζί μας?

Σού άρεσε το κείμενο? Έχεις κάτι να συμπληρώσεις, μήπως διαφωνείς σε κάτι? Γράψε ένα σχόλιο!

Άνθρωποι σε αυτή τη συζήτηση

  • Άθλιο... και αυτή είναι η ρίζα της κρίσης...

  • Δεν ξέρω αγαπητέ σχολιαστή σε τι ακριβώς αναφέρεσαι με το σχόλιό σου, ομως είμαι πάντα ανοιχτός σε όποια συζήτηση γίνεται με επιχειρήματα και χωρίς δογματισμούς. Εάν θέλεις λοιπόν, μπορούμε να το συζητήσουμε.
    Με την ευκαιρία αυτού του σχόλιου διαπίστωσα μια ατέλεια του συστήματος, που εμφανιζόταν όταν κάποιος σχολίαζε ακούγοντας ταυτόχρονα το ράδιο. Λόγω αυτής της ατέλειας το συστημα δεν σου ζήτησε το e-mail σου, ωστε να ειδοποιηθείς για την απάντηση μου. Ελπίζω να έλυσα το πρόβλημα αυτό, και ελπίζω να δείς την απάντηση κάποια στιγμή.