Σπειρες, οχι Κυκλοι

Γράφτηκε από Edy.

.
.
Flat_Earth_01.jpg

Σε παλιότερες εποχές, πολλοί άνθρωποι νόμιζαν πως η γη είναι ένας επίπεδος δίσκος με τα ουράνια σώματα να κινούνται γύρω της.

Δυσκολεύτηκαν να δεχτούν πως η γη είναι μια σφαίρα και ακόμη περισσότερο δυσκολεύτηκαν να δεχτούν πως η γη δεν είναι το κέντρο των πάντων. Ακόμα και σήμερα, πολλοί δυσκολεύονται να δεχτούν πως το σύμπαν δεν φτιάχτηκε για χάρη των ανθρώπων. Η ματαιοδοξία των μικρόνοων, περίπου σαν το Σημείο που δεν μπορούσε να δεχτεί πως υπάρχει οτιδήποτε άλλο έξω απο αυτό ( "Flatland", Edwin Abbott 1884 ).

Το βίντεο που ακολουθεί δεν μας δείχνει κάτι καινούργιο. Το ότι ο ήλιος κινείται γύρω απο το κέντρο του γαλαξία, μας είναι γνωστό εδω και πολλά χρόνια. Χάρη στην τεχνολογία των πολυμέσων όμως, αυτό γίνεται πολύ πιο κατανοητό. Είναι μια απελευθέρωση του νού, το να βλέπεις τον ήλιο να κινείται και να παρασέρνει τους πλανήτες του σε μια στροβιλώδη πορεία.  Πέραν του ότι αυτή η αναπαράσταση του ηλιακού συστήματος είναι σαφώς πιό κοντά στην πραγματικότητα, σου δίνει και πολύ καλύτερα την αίσθηση της εξέλιξης, της μη στασιμότητας.

 Στο δεύτερο βίντεο βλέπουμε την τροχιά του ηλιακού συστήματος γύρω απο το κέντρο του γαλαξία και παρατίθενται μερικά ακόμη στοιχεία. Ίσως είναι λίγο πιο κουραστικό, ειδικά τώρα που είδες το πρώτο. Όμως κάνε μια προσπάθεια να αντιληφθείς τα μεγέθη που αναπαρίστανται, κάνε μια προσπάθεια να ξεχειλώσεις λίγο ακόμα την φόρμα που περιορίζει το νου σου.

Κάποια στιγμή, δυο τρεις μήνες πριν, άκουγα τον αγαπητό Γιάννη Δράκο σε μία εκπομπή του στο ιντερνετικό ράδιο του Ροκαρόλλα να παίζει τις εκλεκτές του μουσικές, που εγώ αυθαδώς ονομάζω "παλιοροκάδικα". Ο Δράκος αγαπάει πολύ τα μπλούζ και υποστηρίζει την άποψη πως όλη η σύγχρονη ροκ μουσική έχει τις ρίζες της σ'αυτά. Του αρέσει επίσης να μιλάει απ'τό μικρόφωνο γύρω από μουσικά και κοινωνικά θέματα, όχι φλύαρα, πετώντας όμως λίγες κουβέντες οι οποίες κάποιες φορές λειτουργούν σαν φυτίλια για να ξεκινήσουν άλλες κουβέντες στο τσάτ.
 Πολλές φορές πάντως αυτό το κάπως πρόχειρο, κάπως χαοτικό μέσο επικοινωνίας που εξίσου πρόχειρα ονομάζεται 'τσατ' έχει αναδείξει προβληματισμούς ιδιαίτερα αξιόλογους. Όλα εξαρτώνται από αυτούς που συμμετέχουν.
 Σε εκείνη την εκπομπή ο Δράκος είχε αναφερθεί στην ανακύκλωση κάποιων μουσικών τάσεων, στην επανάληψή τους από μεταγενέστερους καλλιτέχνες. Η κουβέντα μας κατέληξε στο ότι η επανάληψη δεν είναι κατ'ανάγκη κακό πράγμα, είναι μάλλον μοιραία. Εφόσον δεν είναι στείρα επανάληψη αλλά υπάρχει κάποια παραλλαγή, κάτι καινούργιο, τότε είναι εξέλιξη.

...

 "Φτάνει, φτάνει, η ζωή μου κύκλους κάνει..." τραγουδούσε η Χαρούλα Αλεξίου πολύ μελωδικά όμως και πολύ απαισιόδοξα, δίνοντας έμφαση στην στασιμότητα, στην επανάληψη των δεινών. Αυτό όμως, μόνο σε έναν καλλιτέχνη που εκφράζει τον νταλγκά ενός πολύπαθου λαού επιτρέπεται. Όσο και να προσπαθήσεις, τίποτα δεν επιστρέφει ακριβώς εκεί που ήταν. Δεν είναι δυνατόν. Μήπως βλέπεις μόνο αυτά που θέλεις, αγνοώντας ηθελημένα ή άθελα σου αυτά που θα έπρεπε να δεις λίγο πιό προσεκτικά, οπότε τελικά το νομίζεις μόνο οτι είσαι στα ίδια, ενώ είσαι μίλια μακρυά? Κάποια μέρη μοιάζουν πολύ μεταξύ των...

MC_Esher_Spirals_01.jpg
MC Esher, Spirals

Ο κύκλος είναι ίσως το πιό βασικό σχήμα στον κόσμο. Πολλά πράματα περιέχουν τον κύκλο, την περιοδικότητα. Όμως δεν είναι κύκλοι.
Σκέψου το: Οι αέναοι κύκλοι είναι υπεραπλούστευση, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα πουθενά. Πάντοτε υπάρχουν και άλλες παράμετροι που αλλάζουν αυτό το βασικό σχήμα. Πάντοτε υπάρχει η εξέλιξη.

Οι σκέψεις μας, οι πράξεις μας, οι ζωές μας είναι σπείρες. Το πόσο σφιχτές είναι αυτές, το πόσο κοντά στα ίδια επανέρχεσαι εξαρτάται από εσένα.

Τα βίντεο που συνοδεύουν αυτό το κείμενο δεν είναι δικά μου, ο δημιουργός τους είναι ο DjSadhu ( www.djsadhu.com ). Τα δανείστηκα γιατί μου έκαναν πολύ ωραία εντύπωση και είπα να τα μοιραστώ. Το ίδιο περίπου ισχύει για τις σκέψεις που παρατέθηκαν.

Σού άρεσε το κείμενο? Έχεις κάτι να συμπληρώσεις, μήπως διαφωνείς σε κάτι? Γράψε ένα σχόλιο!

Άνθρωποι σε αυτή τη συζήτηση

  • και γω σκεφτόμουνα να βάλω ζάχαρη στον καφέ μου? ... να μην βάλω? ... και μετά βλέπω τα βίντεο, διαβάζω το άρθρο... και ξαφνικά λέω μέσα μου " τι σημασία έχει?" χαχα! σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες καθώς δεν γνώριζα ότι και ο ήλιος κινείται αλλά θα ήθελα να προσθέσω κάτι... Μήπως και ολόκληρος ο γαλαξίας μας κινείται? Μήπως ασκείται βαρυτική έλξη σε αυτόν από άλλους κοντινούς γαλαξίες ( η απόσταση δεν εχει καμια απολύτως σημασία αν αντιληφθούμε έστω και λιγακι τη χαοτική μάζα ενός γαλαξία ) ?... Μήπως ένα συμπλεγμα γαλαξιών αλληλεπιδρά βαρυτικά με άλλα συμπλέγματα? Μήπως ένα συμπλεγμα απο δισσεκατομύρια γαλαξίες αλληλεπιδρά με ένα άλλο αντίστοιχης μάζας? Μήπως υπάρχουν "μικρο-σύμπαντα" απο γαλαξίες σε αυτό το απέραντο κενό και εντός αυτού άλλα μικροσύμπαντα ( σχηματισε μια εικόνα στο μυαλό σου για να το κατανοήσεις καλύτερα) ? Εν τέλει, μήπως δεν είμαστε μόνοι στη χρονική διάσταση που υπάρχουμε? Μήπως πια πρέπει να ξεφύγουμε από τον εκλεκτό λαό του Ισραήλ και να κοιτάξουμε στον ουρανό...? μήπως εκεί βρίσκεται η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα...? ...τελικά θα βάλω ζάχαρη στον καφέ μου!

  • Φιλτατε, οι απαντησεις σε οσα ευλογα θετεις ειναι: ναι, ναι, ναι, πολυ πιθανο, καθολου απιθανο, ναι και δεν ξερω. :) :p ;)
    Εν ολίγοις, δεν ειμαστε το κεντρο κανενός πράγματος και το συμπαν που μας περιέχει, είναι πολυ μεγάλο για να φτιάχτηκε για εμάς. Ομως, επειδη διακρίνω μια μικρη τάση μηδενισμου στο κειμενο σου, να σε διαβεβαιωσω πως εχει νοημα το αν θα βαλεις ζαχαρη στον καφε σου, διοτι οσο μικροσκοπικοι κι αν ειμαστε, μπορουμε να ειμαστε αρκουντως ενοχλητικοι στους γυρω μικροσκοπικους, αμα ο καφες δεν ειχε τη σωστη γευση... :D

  • Παραδίδομαι στο ψυχεδελικόν της απάντησής σου αλλα δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω :D