ΜΑΜΑ, ΔΕΣ!...

Γράφτηκε από edy.

... 

nude bicyclists

 "Χυδαίο το θέαμα της γυμνής ποδηλατοδρομίας - Ξεγυμνωθείτε μπροστά στα δικά σας παιδιά"


   Άν τυχαίνει να μην γνωρίζεις για την "Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία", γκουγκλάρισέ το ή ρίξε μια ματιά εδώ:
http://www.worldnakedbikeride.gr/

 

 nude bicyclists2

  Η αφορμή για αυτό το κείμενο δημοσιεύτηκε εδώ σαν κοινωνικό σχόλιο στο thestival.gr:
http://www.thestival.gr/views/item/180188-xydaio-to-theama-tis-gymnis-podilatodromias-ksegymnotheite-mprosta-sta-dika-sas-paidia (το link δεν ισχύει πια...)

  Πρόκειται για τη διαμαρτυρία μιάς μητέρας μικρών παιδιών για το θέαμα που αυτά κινδύνεψαν να αντικρύσουν, όπου μεταξύ άλλων απευθύνεται στο νεο-επανεκλεγέντα δήμαρχο θεσνίκης τον οποίο και ψήφισε επειδή είναι φιλελεύθερος αλλά αυτός την ξεπέρασε με αυτό που επέτρεψε να συμβεί στην πόλη, και τον προκαλεί να ξεγυμνωθεί μπροστά στα δικά του παιδιά! Δεν αμφιβάλλω ότι ο συγκεκριμένος δήμαρχος είναι σε θέση να το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη, ο αχρείος.

  Όπως κι αν το γράψω, δεν μπορώ να κρύψω την κάποια περιφρόνηση που νοιώθω για τη νοοτροπία της μητέρας αυτής. Με βρίσκει απέναντι της, όχι ότι έχω κάτι να μοιράσω μ'αυτήν προσωπικά... κι έτσι ξεκινάει άλλος ένας διαχωρισμός: Μεταξύ εμού, του "προοδευτικού", κι αυτής, της "συντηρητικής".
  Για τί πράγμα θα κατηγορήσω αυτή τη μάνα τώρα που την έβαλα απέναντί μου, για να δούμε... Αποδείχτηκε γιά μένα εξαιρετικά σεμνότυφη, αφού θεώρησε χυδαία την επίδειξη της γύμνιας στα πλαίσια μιάς εκδήλωσης διαμαρτυρίας. Το πρόβλημα με τη σεμνοτυφία εν προκειμένω είναι ότι ορίζει σαν χυδαία τη γύμνια και χαρακτηρίζει σαν ανήθικους κάποιους ανθρώπους, γι'αυτή τους τη συνήθεια. Το επόμενο βήμα μιάς κοινωνίας τόσο συντηρητικής το γνωρίζουμε: Αφού η γύμνια είναι πράγματι κακό πράγμα, να την απαγορέψουμε. Πρόσεξε, τη γύμνια, έτσι απλά. Κι επειδή κάποιοι θα είναι αδιόρθωτοι, να τους συλλαμβάνουμε και να τους τιμωρούμε. Για το καλό των παιδιών μας. Τώρα, αυτό δεν είναι λίγο ρατσιστικό ας πούμε, δε σ'ακούγεται κάπως?... Σιγά το πράμα κυρία μου, ποδήλατο κάνανε, όχι σεξ! Αυτό το ταμπού, της δημόσιας συνουσίας, βρίσκεται στην επιφάνεια ενός επόμενου, πιό στενού κέλυφους ηθικής, που κάλλιστα περικλείει αρκετούς κατά τα άλλα "προοδευτικούς", ίσως και εμένα.

  Έλα όμως λίγο στη θέση της μαμάς αυτής, κοίτα για λίγο με τα μάτια της. Έτσι έμαθε, έτσι κάνει, όπως όλοι μας άλλωστε. Δεν φταίει τόσο η ίδια, οι γονείς της φταίνε (και η ρουφιάνα η κοινωνία, φυσικά). Η έλλειψη παιδείας φταίει επίσης, αυτό που φωνάζανε κάποτε κάποιοι "ψωμί,παιδεία,ελευθερία" αλλά δεν τους δώσαμε την δέουσα προσοχή...
  Βέβαια, δεν μπορείς να πείς οτι δεν παίρνουνε παιδεία τα σημερινά πιτσιρίκια. Αντιθέτως μάλιστα, μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα. Aπο τα 3 τους χρόνια πάνε στον παιδικό σταθμό και μαθαίνουν να ξεκινούν την ημέρα τους με προσευχή, "άγιος ο θεός, άγιος ισχυρός, άγιος ανεξάντλητος, ελέησον ημάς", τρείς φορές επαναληπτικώς, για να το εμπεδώσουν. Περίπου ταυτόχρονα μαθαίνουν να ντρέπονται για τη γύμνια τους. Μομφή είναι αυτό, τόπιασες, έτσι? Δηλαδή, δε φτάνει μία κάποια παιδεία, χρειάζεται μια προοδευτική παιδεία. Πόσο προοδευτική, θα το αποφασίσουν οι "ειδικοί" και θα το επιβάλλουν στη μάζα...(δεν ακούγεται πολύ δημοκρατικό, άστο για τώρα).

  Διαβάζοντας μια κουβέντα που είχε στηθεί γύρω από κάποιο θέμα σχετικό με σεμνοτυφία και απέχθεια για το διαφορετικό θυμήθηκα κάτι που το έχω μάθει κάποτε στο σχολείο. "επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως"... άσχετο, πως καταγόμαστε από τα ζώα, αυτό θυμήθηκα. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, ίσως μάλιστα τα ονόματα Αδάμ και Εύα να ανήκανε σε μαϊμούδες τελικά. 
  Ταιριάζουν κιόλας, αν θες την άποψή μου. Τα ονόματα θα μπορούσαν να αναφέρονται και σε αμοιβάδες, αλλά δεν ταιριάζουν τόσο, τα χαλάει αυτό το "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν". Μπορώ να φανταστώ τον Θεό σαν ρωμαλέο, καλοχτενισμένο γορίλλα ας πούμε, αλλά όχι και σαν μυξώδη αμοιβάδα.

 monkeys_sepia01.jpg

  Υποψιάζομαι λοιπόν, ότι ο κάποιου είδους ρατσισμός βρίσκεται ενσωματωμένος στον άνθρωπο. Αν δεν είναι έτσι, τότε πώς βρέθηκε στα πιτσιρίκια? Εχεις δεί πόσο σκληρά μπορούν να είναι τα πιτσιρίκια μεταξύ τους, μόλις διαπιστώσουν κάποια διαφορά? Το ξάφνιασμα φέρνει φόβο, ο φόβος φέρνει απότομες αντιδράσεις... Μήπως αυτά είναι τα κατάλοιπα άλλοτε ισχυρών ένστικτων, κάπως σαν τους φρονιμίτες? Από τότε που η σχέση μας με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο ήταν άλλη, όταν δεν είχαμε το πάνω χέρι μιάς και ήμασταν κοντοί, τριχωτοί και φοβισμένοι?... Ο φόβος για το διαφορετικό ή το άγνωστο ήταν έμφυτος και απολύτως ουσιώδης για την επιβίωση αυτού του θαυμάσιου θηλαστικού, που κάποια στιγμή ήρθε κι έγινε φορέας νοημοσύνης. Από εκεί και μετά, ήρθε το μπέρδεμα: Άντε τώρα, με λειψές γνώσεις και νοημοσύνη πρώην πιθήκου, να κατανοήσεις όλα αυτά που σου βγαίνουν, τον φόβο, τη χαρά, το πάθος...

  Μετά απο χιλιετίες προσπαθειών, συνεχίζει νάναι εξαιρετικά δύσκολο το να μοιράσεις τα ένστικτά σου σε καλά και κακά, βάσει κάποιων δογμάτων που προσδιορίζουν τί είναι καλό και τι κακό. Υπάρχει και μια εναλλακτική προσέγγιση, λίγο πιό ζόρικη: μην κρίνεις τα ένστικτα, άφησέ τα εκεί που τα βρήκες. Μπες σε μιά διαδικασία συνειδητής αποδοχής των ένστικτων και επαναπροσδιορισμού των εννοιών με τις οποίες τα συσκευάζουμε. 

  Πιο απλά, μάθε να ψυλλιάζεσαι έγκαιρα ποιό δόγμα ή στερεότυπο συγκαλύπτει το αρχέγονο ένστινκτο σου που έχει φουντώσει. Τον φρονιμίτη, που προσπαθεί ακόμη να σου γεμίσει τη μουσούδα με δόντια, ενώ εσύ τρέφεσαι πιά με γκοφρέτες και αναψυκτικά.

  Το θέμα μόλις άνοιξε, όμως φτάνει για σήμερα, πάρε μια ανάσα... Wink

 

 

Σού άρεσε το κείμενο? Έχεις κάτι να συμπληρώσεις, μήπως διαφωνείς σε κάτι? Γράψε ένα σχόλιο!

Άνθρωποι σε αυτή τη συζήτηση