Αιτια θανατου: Eυθανασια

Γράφτηκε από Σοφία.

...

karl_byler_self.jpg

1920:
  Δυο διακεκριμένοι Γερμανοί (ένας νομικός κι ένας ψυχίατρος) δημοσιεύουν ένα κείμενο με τίτλο "Η δια νόμου εξόντωση της άχρηστης ζωής". Mεταξύ των άλλων αναφέρουν: "θα έρθει μια μέρα που θα γίνει αποδεκτή η άποψη, πως η εξόντωση ανθρώπων πνευματικά νεκρών δεν συνιστά έγκλημα, δεν συνιστά μια ενέργεια ανήθικη, δεν συνιστά μια ενστικτώδικη, κτηνώδη πράξη, αλλα μια πράξη επιτρεπτή όσο και επωφελή".

1939:
Ο Αδόλφος Χίτλερ υπογράφει επιστολή με την οποία ορίζει ως καθήκον συγκεκριμένων, επιφανών ιατρών τη διενέργεια ευθανασίας σε ανθρώπους που κατά τη γνώμη τους είναι ανίατες περιπτώσεις, νομιμοποιόντας έτσι τη θανάτωση χιλιάδων ανθρώπων που ζούσαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα και ψυχιατρεία και παιδιών με νοητική ή σωματική υστέρηση.

 Υποψήφιοι εν ολίγοις ήταν όσοι έπασχαν απο χρόνια νοσήματα, όσοι διέμεναν πάνω από 5 χρόνια σε ιδρύματα και αυτοί που νοσηλεύονταν χωρίς να έχουν γερμανική υπηκοότητα ή δεν ανήκαν στη γερμανική ή κάποια συγγενική φυλή.
 Κατά την επιχείρηση Τ4, τους ασθενείς που επιλέγονταν τους οδηγούσαν σε κάποια ενδιάμεσα ιδρύματα και στη συνέχεια στα ίδρύματα θανάτου όπου κατέληγαν σε ειδικούς θαλάμους αερίων. Οι συγγενείς λάμβαναν ένα γράμμα με το οποίο μάθαιναν τη μεταφορά του οικείου σε άλλο τόπο με μια εύκολη δικαιολογία, ένα δεύτερο γράμμα τους ενημέρωνε οτι ο άνθρωπός τους νοσεί από κάποια ασθένεια αλλα δε μπορούν να τον δουν για να μη διακινδυνεύσουν την υγεία τους και ένα τρίτο ότι λυπούνται αλλά ο ασθενής κατέληξε.
  Όλοι αυτοι οι θάνατοι ,70.273 (!!!) προκάλεσαν την ανησυχία του πληθυσμού, διαμαρτυρίες και την αναστολή της επιχείρησης. Αυτό δεν ήταν παρά μια κίνηση στρατηγικής. Η εξόντωση συνεχίστηκε με τη "άγρια αποκεντρωμένη ευθανασία". Χιλιάδες άνθρωποι δεμένοι, κλειδωμένοι και παρατημένοι στο έλεος της ασιτίας, καταδικασμένοι σ΄ενα θάνατο σκληρό και αισχρό!
  Τα στοιχεία αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά χρόνια μετα.
  Πως άραγε θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή και άλλες τραγωδίες; Η ιστορία κύκλους κάνει! Πως θα προστατευθεί ο Άνθρωπος από μια τέτοια επανάληψη;
  Ο κίνδυνος τώρα ίσως να μην είναι οι θάλαμοι αερίων, ήμαστε πολιτισμένοι, ο κίνδυνος όμως παραμένει και είναι η αμορφωσιά, η παραίτηση, η αδιαφορία....

 2014:
 
Δε με θυμώνει το ότι, σε προεκλογικό πρόγραμμα, κόμμα τάσσεται υπέρ της στείρωσης και γιατί όχι, της ευθανασίας σε άτομα που θεωρούνται «ανίατες περιπτώσεις». Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από ανεγκέφαλα κοινωνικά μορφώματα... ίσως να μη με θυμώνουν ούτε οι δήθεν αγανακτισμένοι «τιμωροί» που δίνουν τα ποσοστά που τους δίνουν στις εκλογές...

 Τι να πω όμως, όταν βλέπω γονείς παιδιών με ιδιαιτερότητες, με δυσκολίες ή αναπηρίες να τάσσονται υπέρ αυτών που τους υπόσχονται ότι θα δολοφονήσουν τα παιδιά τους; Δεν διάβασαν τα ¨ψιλά γράμματα¨; Είναι τόσο ηλίθιοι που δε κατάλαβαν καλά; Είναι τόσο αισχροί που για ίδιον μικροόφελος, όπως το να νιώθουν «ασφαλείς» όταν κάνουν ανάληψη από το Α.Τ.Μ. πουλάνε και τη ψυχή τους στο διάβολο; Τι να σκεφτώ; Ότι τελικά αυτό που θέλουν είναι απλά να ξεφορτωθούν το παιδί που τους ζορίζει αλλά δε μπορούν να το φωνάξουν, φοβούμενοι την κριτική της κοινωνίας τους;

 Δε θα σκεφτώ... αδυνατώ να συλλάβω μια τέτοια «λογική» και θα τους πω μόνο αυτό: Άν έχει μείνει λίγη λογική μες το μυαλό σας χρησιμοποιήστε την... κι αν σας έχει ξεμείνει λίγο συναίσθημα, μοιραστείτε το με τα παιδιά σας, μπας και πολλαπλασιαστεί... Προστατέψτε τα... όχι μόνο σήμερα, όχι μόνο με τα υλικά... αλλά και αύριο και όταν ακόμα δε θα είστε μαζί τους. Αν δεν τα μισείτε, διεκδικήστε γι' αυτά ένα κόσμο που δε θα τα μισεί.

(ο τίτλος, οι πληροφορίες του κειμένου καθώς και και η εικόνα είναι από τη συλλογή Prinzhorn (με έργα ψυχασθενών, έγκλειστων στα ψυχιατρεία, την εποχή του Ναζισμού) η ζωγραφιά είναι του Φράντς Κάρλ Μπύλερ ονομάζεται "ο εαυτός" και φιλοτεχνήθηκε το 1919, είκοσι χρόνια πριν το θάνατό του σε θάλαμο αερίων)

 

Σού άρεσε το κείμενο? Έχεις κάτι να συμπληρώσεις, μήπως διαφωνείς σε κάτι? Γράψε ένα σχόλιο!
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια