ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Γράφτηκε από Mira.

...

kids_and_money01.jpg

 Όσοι έχουν παιδιά ξέρουν, πως τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κρατάνε μυστικά, ούτε μπορούν να καταλάβουν τι πρέπει να πουν και τι όχι σε μια συζήτηση.

 Πρόσφατα έπρεπε να εξηγήσω στον τετράχρονο γιό μου, πως δεν πρέπει να τα λέμε όλα σε άγνωστους ανθρώπους, και πως πρέπει να προσέχουμε αυτά που λέμε. Αμέσως μετά πήγαμε στην τράπεζα. Πήραμε νούμερο και καθίσαμε να περιμένουμε. Εκεί μια κυρία άρχισε να ρωτάει διάφορα το παιδί. Τότε ο μικρός μπερδεύτηκε, από τη μια έπρεπε να απαντήσει και από την άλλη δεν μπορούσε να καταλάβει πόσο από αυτά που ξέρει έπρεπε να πει. Για αυτό κοίταξε εμένα, μετά την κυρία και με σοβαρότητα είπε:

«Μα κυρία, να σας τα πω όλα;»

Η κυρία γέλασε, εκείνη τη στιγμή όμως ήρθε η σειρά της, οπότε δεν χρειάστηκε να ακούσει όλα όσα ήταν έτοιμος ο μικρός να της πει.

Πρόσφατα μια φίλη μου, μου είπε την εξής ιστορία. Για τις γιορτές ήρθε ο μπαμπάς της και έφερε αντί για δώρο για τον γιο της ένα κονσερβοκούτι – κουμπαρά γεμάτο με διακόσια ευρώ, όλα σε ψιλά κέρματα. Όταν τα έριξαν, στο τραπέζι δημιουργήθηκε ένα μικρό μεταλλικό βουναλάκι. Σχεδόν όλη τη νύχτα έκατσαν ο παππούς και εγγονός για να μετρήσουν τα ψιλά. Το άλλο πρωί το παιδί πήγε στο σχολείο και το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να πει στην κυρία, μπροστά σ ΄ όλη τη τάξη δυνατά:

«Κυρία, είμαστε πλούσιοι. Χθες ο παππούς μου έφερε λεφτά, πολλά λεφτά. Ξέρετε πόσα, διακόσιες χιλιάδες ευρώ.» Όλη η τάξη έμεινε άφωνη και πριν προλάβει η κυρία να πει κάτι, ο μικρός ενθουσιασμένα συνέχισε:

«Κυρία, να σας πω που είναι τα λεφτά. Είναι σε μια κούτα. Και να σας πω που την κρύψαμε;» τότε η κυρία που είχε συνέλθει από την πρώτη δήλωση – σοκ απάντησε τρομαγμένη: «Α, σε παρακαλώ παιδί μου δεν χρειάζεται να μας πεις για τα λεφτά σας και δεν πρέπει, για αυτό μη μας πεις που είναι». Όταν το άλλο πρωί η φίλη μου πήγε να πάει το παιδί στο σχολείο, η δασκάλα την πλησίασε τρομαγμένη και με μεγάλη δόση αμηχανίας της είπε :

«Καλημέρα. Ξέρετε, χθες μέσα στην τάξη ο γιος σας δήλωσε πως έχετε γίνει πολύ πλούσιοι και έχετε στο σπίτι διακόσια χιλιάδες ευρώ. Σας παρακαλώ, να προσέχετε και να κρύβετε αυτές τις πληροφορίες από το παιδί. Ο γιός σας ήθελε να μας πει και που κρύβετε τα λεφτά σας και καλά που τον σταμάτησα.» Η φίλη μου έμεινε έκπληκτη και εξήγησε στην δασκάλα, πως τα λεφτά δεν είναι διακόσια χιλιάδες αλλά διακόσια ευρώ σε ψιλά, που τα έδωσε ο παππούς του σε ένα κονσερβοκούτι επειδή δεν του είχε πάρει δώρο. Η δασκάλα φάνηκε να πείθεται και ηρέμησε.

Νομίζω τα σημερινά παιδιά έχουν αρκετά διαφορετική αντίληψη για τα λεφτά από τους ενήλικους, το πώς βγαίνουν και ποια είναι η σημασία τους. Χθες ήρθε η δωδεκάχρονη κόρη μου από το σχολείο και μου είπε:

«Mαμά, την τελευταία ώρα η κυρία ήρθε στην τάξη και μας ρώτησε:»

«Παιδιά, ποιο επάγγελμα νομίζετε ότι θα μπορούσε να σας αποδώσει πολλά λεφτά όταν μεγαλώσετε;»

Τα παιδιά άρχισαν να φωνάζουν διάφορες απαντήσεις:

«Κλέφτης, θα κλέψω μια τράπεζα και θα φύγω στο εξωτερικό» είπε ένα παιδί...

«Έμπορας ναρκωτικών, πολλά λεφτά βγάζουν» είπε ένα δεύτερο...

«Θα έχω ένα beachbar και θα δουλεύω μόνο τα καλοκαίρια»...

«Θα δουλεύω μόνο τα Χριστούγεννα, και θα κάνω τον Αι Βασίλη»...

Στο τέλος ένα παιδί σηκώθηκε και είπε:

«Εγώ κυρία δεν θέλω λεφτά, τι να τα κάνω, θα γίνω εθελοντής».

«Όταν το είπε αυτό, άρχισε να γελάει όλη η τάξη» συνέχισε η κόρη μου.  «...τότε η κυρία μας η οποία καθόταν σιωπηλή στην άκρη της έδρας είπε:»

«Νομίζω, πως πρέπει να μου πείτε κάτι σε στιλ δουλειάς» και το αγόρι που είπε πως θέλει να γίνει εθελοντής πετάχτηκε :

«Και αυτά τι είναι κυρία, δεν είναι δουλειές;»

«Όχι, εννοούσα να βγάζετε πιο τίμια τα λεφτά σας, όπως οι γονείς σας. Για παράδειγμα μπορείτε να γίνετε δικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι κτλ.»

«Α, κυρία εμάς οι γονείς μας δεν έχουν δουλειά, είναι άνεργοι» είπαν μερικά παιδιά και κάποια άλλα πρόσθεσαν «Oι γονείς μας δουλεύουν κυρία, αλλά τα λεφτά δεν μας φτάνουν καθόλου».

Και έτσι, σ’ αυτό το κλίμα η καθηγήτρια έπρεπε να συνεχίζει και να πείσει τα παιδιά, πως και οι τίμιοι άνθρωποι μπορούν να βγάζουν αρκετά χρήματα. Αλλά, αμφιβάλω αν τα παιδιά θα πιστέψουν πραγματικά αυτά του τους είχε πει, γιατί απ΄όσο ξέρω, παρόλο που είναι από καλές οικογένειες βιώνουν στο σπίτι τους δύσκολες οικονομικές καταστάσεις και μερικά από αυτά έχουν πλέον μια διαστρεβλωμένη ιδέα για τα οικονομικά: Πρέπει να έχουμε πολλά χρήματα με κάθε κόστος!

 

Σού άρεσε το κείμενο? Έχεις κάτι να συμπληρώσεις, μήπως διαφωνείς σε κάτι? Γράψε ένα σχόλιο!

Άνθρωποι σε αυτή τη συζήτηση

  • Πολυ παραστατικό κείμενο, που με όμορφη αφήγηση ανθρώπινων καταστάσεων αναφέρεται σε ένα θέμα πολύ σοβαρό, την διαφθορά των ανθρώπων. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να ονομάσει ολη αυτή τη διαδικασία της προβολής και μυθοποίησης του χρήματος ως αυτοσκοπό και των ανθρώπων που χωρίς ηθική το κυνηγουν... Τα παιδια, απλως λειτουργούν σαν ειλικρινής καθρέφτης της κοινωνίας μέσα στην οποία μεγαλώνουν, εκπέμποντας σήματα κινδύνου σε όσους μπορούν να τα αντιληφθούν. Το ερωτημα παραμενει βεβαια το ιδιο: Τι κάνουμε για όλα αυτά? Σαν κοινωνία, δεν εχουμε βρεί κάποια λύση, διοτι αλλιώς δεν θα κάναμε αυτή την κουβεντα. Σε προσωπικό επίπεδο, πού βρισκόμαστε?