Παρελασεις και αλλα τερπνα

Γράφτηκε από Symeone dub punk.

...
student_march_01.jpg

Για τα σχολεία, οι παρελάσεις είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός. Γι’ αυτό και δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο αν οι μαθητές τους θα παρελάσουν με ικανοποιητικό τρόπο και αν θα αφήσουν καλές εντυπώσεις στους θεατές.  

 Για να πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν, ξοδεύουν πολλές ώρες διδασκαλίας κάνοντας προετοιμασία για την παρέλαση υπό την καθοδήγηση του γυμναστή και υπό τους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων. Μέσα από τις παρελάσεις, το σχολείο περνάει στους μαθητές την απόλυτη πειθαρχία και την υποταγή. Τους επιβάλλει την υπακοή σε εντολές και διαταγές. Η υπακοή στις εντολές του εντολοδότη θεωρείται αρετή και επιβραβεύεται. Όσο περισσότερο μοιάζουν οι μαθητές με καλοκουρδισμένα στρατιωτάκια, τόσο πιο ικανοποιημένο είναι το σχολείο και ευχαριστημένο με την εικόνα του προς τα έξω.

Οι διευθυντές των σχολείων θα τιμωρήσουν με όποιο τρόπο μπορούν όσους μαθητές δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στην παρέλαση. Οι φωνές όσων αντιδρούν στο θεσμό δεν θα ακουστούν ούτε αυτή τη φορά. Το στρατιωτικό κατεστημένο που έχει ληστέψει το δημόσιο χρήμα με μίζες και εξοπλισμούς για να θησαυρίζουν οι βιομηχανίες όπλων, θα στείλει και αυτό τους εκπροσώπους του να παρελάσουν και να προβληθούν από την τηλεόραση.

 Οι μαθητικές παρελάσεις είναι από τις πιό εντυπωσιακές φιέστες που διοργανώνει το ελληνικό κράτος. Ο χαρακτήρας τους είναι έντονα στρατοκρατικός. Οι μαθητές που παρελαύνουν έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση και πανομοιότυπο ύφος. Περπατούν συντεταγμένα και με στρατιωτικό βηματισμό. Οι κινήσεις του σώματός τους είναι τόσο συντονισμένες που μοιάζουν με κουρδιστά στρατιωτάκια. Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή των μαθητών στις παρελάσεις είναι υποχρεωτική. 

Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία αυτού του θεσμού ;

Η πρώτη επίσημη μαθητική παρέλαση έγινε το Μάρτιο του 1936. Το θεσμό αυτό τον εμπνεύστηκε και τον επέβαλε η δικτατορία του Μεταξά. Ο Μεταξάς είχε εντυπωσιαστεί από την ομοιομορφία της χιτλερικής νεολαίας και αποφάσισε να την επιβάλει στην ελληνική νεολαία θέλοντας να μετατρέψει τα σχολεία σε στρατόπεδα και τους μαθητές σε στρατιωτάκια.

metaksas_and_friends_01.jpg
τα φιλαράκια: Μεταξάς, Γκέμπελς και άλλοι

Θυμίζουμε ότι το 1936 ο Μεταξάς ίδρυσε την ΕΟΝ (νεολαιίστικη φασιστική οργάνωση), στην οποία ήταν όλοι οι μαθητές υποχρεωμένοι να εγγραφούν. Οι παρελαύνοντες μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να υμνούν τον κυβερνητικό επίτροπο της ΕΟΝ και να χαιρετούν φασιστικά το δικτάτορα. Όλες οι επόμενες κυβερνήσεις διατήρησαν αυτό το μιλιταριστικό θεσμό μέχρι σήμερα.

nazi_march_01.jpg

 

 Οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε στην παρέλαση, παρακολουθούμε το θέαμα εκστασιασμένοι και χειροκροτάμε. Ο κόσμος που κατεβαίνει στις παρελάσεις έχει την αίσθηση ότι συμμετέχει σε ένα πανηγύρι, αλλά ξεχνάει ότι το πανηγύρι αυτό γίνεται μπροστά σε όπλα που φτιάχτηκαν για να σκοτώνουν ανθρώπους. Όλα όσα παρακολουθούμε εκείνη την ώρα, μας φαίνονται τόσο φυσιολογικά που δεν μπαίνουμε στον κόπο να προβληματιστούμε και να τους ασκήσουμε κριτική. Οι μαθητές περπατάνε σαν κουρδιστά και άβουλα στρατιωτάκια, το ένα πίσω απ’ το άλλο. Η προσπάθεια να επιβληθεί η ψυχολογία της μαζικής πειθαρχίας είναι αρκετά εμφανής. Εμφανής είναι και η ομοιομορφία στην ενδυμασία και στις κινήσεις των μαθητών. Η «αρετή» της υποταγής (του συνόλου) προωθείται με τον καλύτερο τρόπο. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας απουσιάζει από την παρέλαση. Τη θέση του έχει πάρει η εθνικιστική μονοπολιτισμικότητα. Οι διαφορετικοί απορρίπτονται ή γίνεται προσπάθεια αφομοίωσής τους με άκομψο και άγαρμπο τρόπο.

Παρέλαση είναι μια φιέστα μιλιταριστικού τύπου, με αρκετές τυμπανοκρουσίες και μεγάλο οικονομικό κόστος. Φυσικά, τα εκατομμύρια ευρώ που κοστίζουν οι παρελάσεις θα τα πληρώσει (είτε θέλει είτε όχι) ο λαός ακόμα μια φορά. Η μιλιταριστική φιέστα θα προβληθεί από τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης και παρόντες σε αυτήν θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι της εξουσίας : πολιτικοί εγκληματίες με ακριβά κοστούμια, υψηλόβαθμοι ρασοφόροι, διοικητές της αστυνομίας, του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας. Δηλαδή όλη η επίσημη μούχλα που καταληστεύει το δημόσιο χρήμα...

 

Για άλλη μια χρονιά, στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, θα λάβουν χώρα οι καθιερωμένες μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις. Μάλιστα στην Αθήνα έχουμε το «προνόμιο» να καταθέτουν στεφάνι μέχρι και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμορίας που σκορπά το θάνατο σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και που ακόμα αποτελεί μέλος της η χώρα μας. Δυστυχώς, αν και πολλοί μπορεί να περίμεναν κάτι διαφορετικό,  σε ολόκληρη τη χώρα θα επαναληφθεί για άλλη μια χρονιά αυτό το μιλιταριστικό έθιμο, κατάλοιπο της δικτατορίας του Μεταξά, μέσα από το οποίο η εξουσία προσπαθούσε πάντοτε να εμφυσήσει τον εθνικισμό στις νέες γενιές.

 
dub punk - Hitler is dead (follow your leader)

 

 Περί της επανάστασης του 21...

revolution21.jpg


Υπάρχουν ιστορικές στιγμές που, σε πείσμα του χρόνου αλλά και των «άσπονδων φίλων» μένουν χαραγμένες στην ιστορική μνήμη καθώς συνδέονται με σύγχρονές καταστάσεις και διατηρούν την επικαιρότητά τους. Η επανάσταση των υπόδουλων λαών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1821 είναι μία από αυτές. Και τι δεν έκαναν για να αλλοιώσουν το νόημά της, να τη φέρουν στα μέτρα τους! Μέχρι και την ημερομηνία έναρξης άλλαξαν, ακόμα και ένας μαθητής του δημοτικού γνωρίζει πως η επανάσταση ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου, στις 25 Μαρτίου δεν υπήρξε κανένα γεγονός. Προσπάθησαν να εξαγνίσουν την επίσημη εκκλησία που την καταδίκασε και αφόρισε τους επαναστάτες, παρουσίασαν ως ήρωες τους κοτσαμπάσηδες και τους προδότες, έσυραν στις φυλακές και δολοφόνησαν τους αγωνιστές. (Πόσο θυμίζει την άλλη μεγάλη στιγμή της αντιφασιστικής πάλης του λαού κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο). 
Αποσιώπησαν τη συμμετοχή Αρβανιτών, Βουλγάρων, Σέρβων, Μαυροβούνιων στον αγώνα κατά του κοινού δυνάστη, δεν ταίριαζε βλέπετε με το «εθνικό αφήγημα»...

 

Περί της ελληνικής σημαίας...

istoria_tis_ellinikis_simaias_01.jpg

 
 Τζίμης Πανούσης - Μια τρύπα στη σημαία   

 

 

Σού άρεσε το κείμενο? Έχεις κάτι να συμπληρώσεις, μήπως διαφωνείς σε κάτι? Γράψε ένα σχόλιο!
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια