Παιδια και Χρημα (#2)

Γράφτηκε από Miroslava.

...
kids and money 02 01

Tα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία είναι καλό να μαθαίνουν για την ύπαρξη των χρημάτων και τη σημασία τους. Αυτό θα τα κάνει πιο συνειδητοποιημένα και πιο προσεκτικά με τα οικονομικά θέματα όταν μεγαλώσουν. Πολύ εύκολα και διασκεδαστικά μέσω διάφορών παιχνιδιών μπορούμε να τους δείξουμε τον κόσμο των χρημάτων. Το ενδιαφέρον των παιδιών για τα χρήματα διαφέρει σε κάθε ηλικία.

Στην ηλικία των 2-3 χρονών τα παιδιά είναι πολύ μικρά, για αυτό στην αρχή μπορείτε να τους δείξετε μόνο μερικά αληθινά κέρματα και χαρτονομίσματα, με σκοπό να μάθουν να τα ξεχωρίζουν. Επίσης στα μικρά παιδιά αρέσουν πολύ τα διάφορα παιχνίδια ρόλων, ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το «μαγαζί». Μέσα από αυτό εύκολα και ευχάριστα μπορείτε να τους δείξετε στο σπίτι μερικά βασικά πράγματα για το εμπόριο.

Αυτό το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί και στην ηλικία των 4-5 χρονών, αλλά πλέον με διαφορετικούς όρους. Τώρα παίζοντας προσπαθήστε να εξηγήσετε στα παιδιά, πως τα λεφτά μας είναι περιορισμένα, αλλά τα πράγματα που θέλουμε να αγοράσουμε είναι πολλά, για αυτό πρέπει να κάνουμε σωστές επιλογές στις αγορές μας.

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να εμπνεύσετε τα παιδιά να φτιάξουν «δικό τους μαγαζί». Κόψτε και ζωγραφίστε μαζί τους μερικά χαρτιά, έτσι ώστε να μοιάζουν σαν τα αληθινά χαρτονομίσματα. Χρησιμοποιήστε διάφορα άδεια κουτιά για να φτιάξετε το “εμπόρευμα”, τακτοποιήστε τα καλά και αρχίστε το “εμπόριο”. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και δημιουργήστε μια “σοβαρή αγοροπωλησία”. Η παρακάτω φωτογραφία είναι το μαγαζί που σκέφτηκε και έκανε μόνος του ο πεντάχρονος γιός μου.

 kids and money 02 02

 Το παιχνίδι “εστιατόριο”, επίσης μπορεί να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν πιο εύκολα τον κόσμο των χρημάτων. Έτσι με ευχάριστο τρόπο θα μάθουν, πως πρέπει να έχουν καλή συμπεριφορά σε τέτοιους δημόσιους χώρους, και πως εκεί πρέπει στο τέλος να πληρώσουν για το φαγητό και για την εξυπηρέτηση. Το παιχνίδι γίνεται πολύ διασκεδαστικό ειδικά όταν συμμετέχετε και εσείς για να τους δείξετε όλα τα λεγόμενα παραπάνω.

kids and money 02 03

 Όταν τα παιδιά είναι 5-6 χρονών πλέον έχουν στην διάθεσή τους ένα μικρό χαρτζιλίκι για το σχολείο και κάποια “μπόνους”, όπως τα λεφτά που παίρνουν από τους φίλους και τους συγγενείς για τις γιορτές. Καλό είναι να τους εξηγήστε, πώς να χρησιμοποιήσουν σωστά αυτά τα χρήματα, για παράδειγμα να ξοδεύουν ένα μέρος από αυτά και το άλλο να το αποταμιεύουν και να το χρησιμοποιούν μόνο όταν το έχουν ανάγκη. Ο σκοπός είναι να κατανοήσουν, πως στο πορτοφόλι μας κρατάμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε άμεσα για διάφορες αγορές, για παράδειγμα να πάρουμε κάτι από το κυλικείο του σχολείου και όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα αφήνουμε σε ένα κουμπαρά. 

Στην ηλικία των 7-9 χρονών μπορείτε πλέον να μιλήσετε στα παιδιά για τις τράπεζες και για τις βασικές λειτουργίες τους. Την επόμενη φορά όταν πρέπει να πάτε στην τράπεζα πάρτε και το παιδί μαζί σας. Εξηγήστε τους για τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς και ανοίξτε τους έναν τέτοιο λογαριασμό.

Για να επικεντρώσετε το ενδιαφέρον των παιδιών στο χρήμα, ενθαρρύνετε τα να συλλέγουν παλιά και ξένα κέρματα. Μπορείτε επίσης να κάνετε μαζί μια επίσκεψη στο Μουσείο Νομισμάτων στην Αθήνα και να τους παίρνετε αντίστοιχα βιβλία.

Στην ηλικία των 9-12 χρονών τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία και αρχίζουν να βλέπουν τον κόσμο με άλλο, κριτικό μάτι. Χρησιμοποιήσετε αυτή την ιδιαιτερότητα της ηλικίας τους για να τους μάθετε πώς να κάνουν τις αγοροπωλησίες τους συγκρίνοντας ποιότητα και τιμή. Πρέπει να μάθουν να αγοράζουν ποιοτικά σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις και σύμφωνα με τα χρήματα που διαθέτουν. Δώστε τους την ευκαιρία να κάνουν κάποιες on-line αγορές, αλλά με την δική σας διακριτική επίβλεψη, διότι μπορούν εύκολα να παρασυρθούν από το “πλαστικό χρήμα” και να ξοδέψουν παραπάνω χρήματα.
Επίσης μπορείτε να τους αγοράσετε το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μonopoly», το οποίο θα αναπτύξει την επιχειρηματική τους σκέψη. Παίξτε και εσείς μαζί τους.

Δώστε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ελευθερία στων 13-15 χρονών εφήβων, ας συμμετέχουν στις συζητήσεις που αφορούν τον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό, τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις της οικογένειας.
 Οι συζητήσεις πάντα πρέπει να είναι ήρεμες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς, ας ξέρουν πόσα είναι τα εισοδήματα της οικογένειας, και πως δεν πρέπει να ξοδεύουν σπάταλα και ανεύθυνα τα λεφτά που βγαίνουν με τόσο κόπο.  

 

 
Σού άρεσε το κείμενο? Έχεις κάτι να συμπληρώσεις, μήπως διαφωνείς σε κάτι? Γράψε ένα σχόλιο!
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια